Hadrat Mirza Masroor Ahmad, åndeligleder og overhode for verdensomspennende Ahmadiyya muslimsk trossamfunn, understreket viktigheten av absolutt rettferdighet for å oppnå verdensfred under fredssymposiet den 24. mars 2012.
Han pekte på at Ahmadiyya trossamfunnet, uansett hvor og når muligheten byr seg, uttrykker og erklærer åpent sitt syn om at det bare er én måte å redde verden fra undergang og ødeleggelsene den er på vei mot. Han la fram løsningen i følgende ordelag:
Den 24. mars 2012 holdt overhode for verdensomspennende Ahmadiyya Muslimsk Trossamfunn, den femte kalif, Hadrat Mirza Masroor Ahmad, hovedforedraget i anledning av den 9. nasjonale fredssymposiet arrangert av Ahmadiyya Muslimsk Trossamfunn Storbritannia.
Arrangementet ble holdt i Vest-Europas største moské; Baitul Futuh-moskeen i London . Blant deltakerne var regjeringsmedlemmer, ambassadører, akademikere, og medlemmer av forskjellige lands parlamenter i tillegg til representanter for relevante organisasjoner.
Kalifen belyste blant annet følgende temaer:
Kalifen henviste til behovet for absolutt rettferdighet som en forutsetning for fred, og siterte Koranens lære om viktigheten av upartiskhet, selv til personlig pris.
Han understreket at islam kategorisk forbyr grusomhet og undertrykkelse, og vektla at dette prinsippet er absolutt og ubetinget. Han viste til at Koranen instruerer de troende om å opprettholde rettferdighet, selv overfor de som kan ha fiendskap mot dem, og fraråder enhver form for hevn eller uforholdsmessig handling.
I tillegg understreker kalifen viktigheten av å ikke begjære andres rikdom og ressurser, siden disse læresetningene er grunnleggende for å etablere fred og rettferdighet i samfunnet.
Han kritiserte den nåværende tilstanden til internasjonalt diplomati, spesielt innenfor FN, der beslutninger ofte er påvirket av mektige nasjoner i stedet for ekte demokratiske prosesser.
Kalifen reflekterte over aktuelle geopolitiske spenninger, spesielt angående potensialet for konflikt mellom Israel og Iran, og implikasjonene av en slik krig som kan eskalere til bruk av atomvåpen.
Han trakk også paralleller mellom den nåværende globale situasjonen og opptakten til andre verdenskrig, og antydet mangel på tillit til politisk ledelse og økende spenninger som kan føre til konflikt.
Omtrent 3 millioner mennesker døde i Japan, som utgjorde omtrent 4% av befolkningen, en tragedie som har fremmet en dyp aversjon mot krig blant det japanske folket.
Arven fra atombombingen fortsetter å påvirke Japan, og fremhever de katastrofale konsekvensene av atomkrigføring.
Kalifen understreket at dødstallet under andre verdenskrig var svimlende, med konservative anslag som antydet rundt 62 millioner dødsfall, hovedsakelig blant sivile.
Kalifen etterlyste et globalt engasjement for fred, rettferdighet og forståelse, og fremhevet behovet for ledere til å prioritere menneskehetens velferd fremfor aggressiv politikk.
Han understreket viktigheten av å arbeide for fred og rettferdighet, og oppfordret alle til å heve sine stemmer mot urettferdighet. Som et ledd i dette arbeidet, viste han til at han hadde nylig skrevet brev til Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, og Irans president, Mahmud Ahmedinejad. I brevene manet han dem til å forsake hastverk og hensynsløshet når de tar beslutninger, kun for menneskehetens skyld.
Tilsvarende brev hadde også blitt sendt til president Barack Obama og Canadas statsminister, Stephen Harper, hvor han oppfordret begge verdensledere ti å oppfylle sine roller og ansvaret med tanke på utvikling av fred og harmoni i verden.
Kalifen var tydelig på at han ikke visste om hans brev ville bli tillagt noen verdi eller vekt av de forskjellige verdenslederne, men at dette var et forsøk på å formidle tanker og følelser om den farlige tilstanden verden befinner seg i – som kalif og åndelig leder for millioner av ahmadimuslimer over hele verden.
Under arrangementet presenterte Hans Hellighet Ahmadiyyas fredspris 2011 (Ahmadiyya Muslim Peace Prize for Advancement of Peace) til SOS Barnebyer UK.
Denne prisen ble tildelt organisasjonen som en anerkjennelse for dens fremragende humanitære arbeid og etablering av fred gjennom dette arbeidet..